Limburg viert 75 jaar bevrijding.

Synoidos, koor dat je raakt! en Harmonie St. Cecilia uit Grevenbicht-Papenhoven herdenken de oorlog en vieren de vrijheid in de vorm van een bijzonder concert: ‘The Armed Man” gecomponeerd door Karl Jenkins.

 

‘Een mis voor de vrede.’ Met deze ondertitel ging in 2000 ter gelegenheid van de eeuwwisseling in de Londense Royal Albert Hall ‘ The Armed Man’ in première. De componist sir Karl Jenkins baseerde het werk op het bekende Franse volkslied (soldatenlied) uit de 15e eeuw L’homme armé. Dit lied is in de loop der eeuwen in ontelbare composities als hoofdthema gebruikt.

 

De mis (Mass For Peace) bestaat uit dertien delen afgewisseld met literaire teksten en gebeden uit de hele wereld. Deze teksten gaan over oorlog en geweld, de gevolgen hiervan, en de hoop op duurzame vrede. Het werk werd opgedragen aan de slachtoffers van de Kosovo oorlog.

Omdat dit stuk het best tot zijn recht komt in een grote bezetting zijn we de samenwerking aangegaan met Harmonie St. Cecilia uit Grevenbicht-Papenhoven, Vrouwenensemble Sirena uit Eindhoven en Mannenkoor Lambardi uit Helmond, waardoor wij in totaal met 180 zangers en 70 musici op het podium staan

 

De start van The Armed Man is al direct indrukwekkend wanneer in een stevige driekwartsmaat een stampvoetend koor met begeleiding van trommels haar intrede doet. Daarna wordt het L’homme armé gezongen, gevolgd door het Kyrie uit de katholieke mis met later het Sanctus en Agnus Dei. Verder Bijbelteksten, gedichten die betrekking hebben op de Vietnamese oorlog en het bombardement op Hiroshima, en een Islamitisch gebed en teksten uit het Hindoeïsme.

Een geweldige climax wordt bereikt wanneer in het slotdeel wederom het L’homme armé klinkt met daarop volgend een koraal gebaseerd op het Bijbelboek Openbaring 21.

 

L’homme, l’homme, l’homme armé,

L’homme armé

L’homme armé doit on doubter,

On a fait partout crier,

Que chascun se viengne armer

D’un haubregon de fer.  

       
De man, de man, de gewapende man,

De gewapende man

De gewapende man moet men vrezen

Overal wordt omgeroepen,

Dat ieder zich bewapenen

Met een maliënkolder